fbpx

Workshops

spelen met elementen

Afgelopen jaren heb ik op het Hieros Gamos Festival en het Wildeman festival workshops gegeven.

Het Hieros Gamos Festival gaat over het heilige huwelijk van masculiene en feminiene energie in onszelf, in onze relaties en in de wereld om ons heen. Het is elk jaar weer een prachtige en helende reis van ca.350 mannen en vrouwen onder het motto: “Ik doe mijn werk, jij doet jouw werk, samen zijn we verbonden”.

Ook heel mooi is het Wildeman Festival waar een paar honderd mannen bij elkaar komen. Door het ontbreken van vrouwen doet het ‘man zijn’ er even niet meer toe en dat werkt enorm ontspannend. Veel mannen ontdekken zichzelf op een manier die ze vooraf niet van zichzelf kenden. Het is vooral zacht en liefdevol omdat competitie wegvalt.

Yin reis voor mannen

Yin Reis Hieros Gamos

Yin reis voor mannen tijdens het Hieros Gamos Festival.

Nu de ‘westerse’ mensheid aan het einde komt van duizenden jaren patriarchaat, kunnen we eindelijk de wonden helen tussen vrouwen en mannen. Op individueel niveau, maar ook in het collectief. En dan niet alleen in deze tijd, maar ook de systemische wonden van het honderden jaren uiten van toxisch-masculien en toxisch-feminien geweld in de maatschappij.
Het gevolg hiervan is dat veel mensen amper of niet meer in staat zijn om gezonde liefdesrelaties te krijgen, hebben of houden, terwijl we allemaal zijn opgegroeid met het idee van huisje, boompje beestje. Hier vanuit blijven we vaak streven naar een illusie van een liefdesrelatie die als vanzelf harmonieus is en blijft. Maar dat valt dus vaak tegen omdat we niet hebben geleerd om gezond om te gaan met polariteit tussen man en vrouw (of vrouw/vrouw of man/man) in relaties. Ook blijven we vaak te weinig geaard in ons centrum als we zelf, of onze partner zijn of haar wonden projecteert of uitleeft in de relatie waardoor we onze eigen overlevingsreflex volgen en de relatie vaak bezwijkt. En dit alles geldt niet alleen voor liefdesrelaties, maar ook in relaties naar onze kinderen, familie, collega’s en andere sociale verbanden wat de maatschappij vormt.

Kortom er is nog veel mooi werk te verrichten om het bewustzijn hierop te vergroten in onszelf en in relatie tot anderen. Tijdens de Hieros Gamos bijeenkomst, afgelopen augustus, waren meer dan honderd mannen en vrouwen bij elkaar om aandacht te geven aan het heilige huwelijk van het mannelijke en vrouwelijke in onszelf, in relatie tot anderen en in relatie tot moeder aarde waar we allemaal kinderen van zijn.

Tijdens deze achtste editie bleek weer hoe uitdagend het is om hier kloppend mee om te gaan en door de dynamiek in de prachtige Hieros Gamos tempel bracht ik een aantal waarnemingen in, bij het kernteam. Als gevolg daarvan werd ik uitgenodigd om alle aanwezige mannen een Yin workshop te geven en deze heb ik samen met Minou de Leeuw dezelfde middag voorbereid. De volgende ochtend hebben we de workshop aan meer dan 30 mannen gegeven en het werd een prachtige reis door Yin.

Voor mij was het hoogtepunt de afsluiting waarin de mannen, de Yin in de vorm van heilig water ontvingen van twee prachtige waterhoedsters. Door onze handen in een kommetje voor ons te houden, kon Annemieke ons met haar schelp water schenken en openden we ons voor het onbegrijpelijke Yin met de intentie dit te aanvaarden in ons-zelf. Want alleen dan kunnen we het ook van anderen erkennen en omarmen.
Volgens mij is het essentieel dat mannen eerst de Yin van vrouwen kunnen ontvangen en aanvaarden voordat vrouwen in staat zijn om de Yang van de man te ontvangen en te erkennen.

Graag wil ik Minou de Leeuw bedanken voor de fijne samenwerking. Verder mijn dank aan het kernteam van Hieros Gamos Tribe voor hun vertrouwen in ons. Vanzelfsprekend wil ik alle dappere mannen bedanken die meededen aan de workshop en zich overgaven aan hun stilte. Ook de beddinggevers Ton van de Bersselaar, René Onstenk en Sander Schouten waren essentieel. Tot slot wil ik Annemieke van Esschoten en Agnes Eising bedanken omdat jullie alle vrouwen representeerden met jullie Yin en dit zo liefdevol aan ons wilden geven.

Minou de Leeuw en Gerard Petersen

 

Werken met Draken

Het thema van de draak staat voor dat deel van ons ego dat in de kindertijd getraumatiseerd is. Om emotioneel of soms fysiek te overleven ontwikkelt elk kind mechanismes en patronen om zichzelf te beschermen. Een metafoor hiervoor is onze ‘innerlijke draak’. Andere benamingen of metaforen zijn ‘schaduw-werk’ of ‘innerlijk-kind werk’. In onze kindertijd beschermen onze draken ons voor de situaties waar we in terecht komen en nog afhankelijk zijn van onze ouders. Als we volwassen zijn, blijken onze draken vaak tegen ons te gaan werken. Alle persoonlijke ontwikkeling gaat er in de kern over om onze draken onder ogen te komen en het gekwetste deel van ons ego erkenning te geven en daar verantwoordelijkheid voor te nemen.  Alleen dan lossen onze draken in onszelf op en vallen we onszelf en andere mensen er niet meer mee lastig. Trauma is bevoren levensenergie en dat is waarom draken zoveel energie hebben. Het is essentieel om onze draken te eren voor het belangrijke werk dat ze gedaan hebben en als ze in ons oplossen komt ook die intense levensenergie weer vrij. Daar doen we het voor!

Draaknetel Mysterie

De draaknetel is een veelvoorkomende plant waar we tegenwoordig maar weinig meer mee doen. Juist daarom is het goed om ons eens in deze mysterieuze plant te verdiepen. Want waar staat de plant voor?

In de workshop helpt deze vurige plant ons om te leren omgaan met het mechanisme: “Prikkel > Reflex > Actie”.

De ‘actie’ component wordt gevoed door constructieve of destructieve agressie van de draak in ons zelf. Wanneer we geen eigenaar zijn van dit PRA mechanisme, is onze draak ons de baas met destructief gedrag. Veel mannen hebben daarom hun draak in coma gebracht omdat ze er bang voor zijn en omdat ze geleerd hebben dat agressie niet geuit mag worden. Maar als deze man langdurig geprikkeld wordt, ontwaakt uiteindelijk de draak en slaat hij woest om zich heen. Dan kunnen relaties kapot gaan of zijn kinderen zijn bang voor hem. Wat dan volgt is de schaamte en de belofte om de draak te doden. Maar hij kan niet dood want de draak staat voor jouw levensenergie. Hiermee gaan we werken in deze sjamanistische workshop; letterlijk en figuurlijk.

De draaknetel zegt: Ik help je om voor jezelf op te komen en meer assertief te zijn in hetgeen wat je doet. Het wordt tijd om je kracht, die je aan anderen afgegeven hebt weer terug te nemen en leiding te geven aan jouw eigen leven.

Levenskunst is om reflex en actie los te koppelen door ons bewust ‘zijn’ te vergroten op het moment dat we een prikkel ervaren. Het mooie is dan dat een prikkel niet meer gelijk als negatief of positief wordt ervaren, maar eerder een sensatie van leven wordt. Vervolgens hebben we een vrije keuze in hoe we met de prikkel willen omgaan. Daarmee leren we de draak in ons te berijden. We voelen zijn kracht en wenden deze constructief aan en dat vergroot onze levenslust en kracht.

Als we dit in ons leven gaan integreren, zullen we niet zo snel meer omvallen als onze baas of partner iets zegt wat ons negatief prikkelt waardoor we automatisch in onze reflex schieten. We worden waarnemend en bouwen als het ware een vertraging in ons systeem in, om onszelf een keuze te geven. Volg ik mijn reflex of doe ik eens iets heel anders? Je baas of partner zal je dan verrassend aankijken omdat ze merken dat ‘het niet meer werkt’.

De kunst is dus om onze reflexen te gaan waarnemen en dan eigenaar te zijn van wat we ermee doen. Volg ik mijn reflex of kan ik erop vertrouwen dat alles vanzelf weer over gaat als ik me eraan overgeef. Kijk maar eens welk arsenaal aan reflexen er ontstaat als je in bed ligt en een steekmug hoort zoemen. Stel je voor dat jij zou accepteren om je erdoor te laten steken. Is dat de ultieme vorm van overgave aan jouw leven?

Deze tijd van virtueel leven en afstand nemen van de natuur maakt dat wij zelf ook geneigd zijn afstand te nemen van onze natuur. Daarom is het zo mooi dat deze unieke plant_aardige workshop ons op een natuurlijke wijze helpt ons bewustzijn te verruimen. De verguisde draaknetel staat voor een miskende kracht in onze huidige wereld. De vurige en mannelijke draaknetel is zo krachtig dat jij jezelf van te voren moet afvragen of je er aan toe bent je eraan over te geven. Die verantwoordelijkheid ligt bij jezelf omdat jouw systeem er ook van op zijn kop kan komen te staan met bijvoorbeeld een allergische reactie. Door de draaknetel te eren kan er de dagen en weken na de workshop veel in je loskomen. Althans, dat was wat er in mij gebeurde en dit hoor ik ook van deelnemers aan deze magische workshop.

Drakendans

In deze workshop dans je naast jouw ‘lichte kant’ ook jouw ‘donkere kant’. Je kunt dit in je eentje ervaren maar nog beter samen ‘in beweging brengen’.

Hoe is het voor jou als je merkt dat de ander boosheid in beweging brengt? Kan je daarin meebewegen in liefde of blokkeer je in angst? En waar ligt jouw grens?

Samen met jou gaan we dit met lichtheid, traagheid, zachtheid en gevoeligheid onderzoeken want alleen dan kunnen we waarnemer blijven in veiligheid. Veilig voor onszelf en veilig voor de ander. En alleen dan kan er vertrouwen en overgave zijn. Overgave aan de stroom die leven heet.

Levenskracht komt voort uit universele liefde en zit achter elke emotie. Er is maar één Levenskracht, die elke uitdrukking van het leven bezielt. Dezelfde Levenskracht kan op een constructieve, positieve, bevestigende manier stromen of kan een destructieve, ontkennende stroming worden. Agressie is manifestatie van levenskracht uit angst en pijn. Passie is levenskracht in overgave en vertrouwen. Dansen met agressie en boosheid is daarmee heel iets anders dan dansen met het vuur van de passie. De kunst is de woede door je heen te laten gaan zonder erdoor overgenomen te worden. Zo kun je jouw eigen draak berijden in plaats van erdoor verzwolgen te worden.  Er is bewustzijn voor nodig om in de dans, passie en agressie in onszelf te onderscheiden. Dit geldt niet alleen voor de dans maar voor ons hele leven. Want agressie met een gesloten hart wordt al snel destructief. Met een open hart leidt het tot waarheid, verdieping, bevrijding, meer contact; er stroomt weer liefde en passie………

Deze workshop is open voor stellen of mensen met een gelegenheidspartner. Dit kan ook man/man of vrouw/vrouw zijn.

Over Christa en Gerard
Onze relatie met deze workshop is dat lichaamswerk, dans en beweging dé manier is om ons lichaam te laten spreken en tot verdieping te komen. Afgelopen jaren hebben we een mooie reis gemaakt. Christa met bodywork, Wheel of Consent, zelf-realisatie, Womb Wisdom en dans. Gerard met verschillende dansvormen en andere bezigheden die leiden tot levenskunst. Dit alles hebben we samengebracht in deze workshop. Juist om niet ‘mooi’ te hoeven dansen is een verademing!

Christa en Gerard zijn voor Hieros Gamos een gelegenheidskoppel omdat we veel zin hebben om samen iets moois te geven.

Meer over Christa Schot op www.sacredwoman.nl

blanco

      Wat mensen ervaren:

blanco
Aram Hendrik over een Yin Heling op 7-10-2019

Mijn gevoel na de dag yin healing door Brenda en Gerard: Een totaal welkom aan mijzelf. Ervaren hoe het is om helemaal aanwezig te mogen zijn. Mijn existentiële verlatenheid en kou gevoeld, verwelkomd en gedragen in liefde. Ontzettend dankbaar. In mijn diepste pijn gezien en ontvangen. Wauw. Dank jullie wel!💕

 

Nietsbrief ontvangen?

 

De volgende keer ontvang je de nietsbrief.