fbpx

Ontwaken in 2020

retraite voor transformatie naar manifestatie

Hoe zou jij je voelen als je in 2020 manifesteert wat je verlangt?

De retraite ‘Ontwaken in 2020’ is voor mensen die openstaan voor een reis in de binnenwereld en dat spelenderwijs willen transformeren naar manifestatie in de buitenwereld.

We gaan 5 dagen op reis van 30 dec. t/m 3 jan. De reisbegeleiders zijn Brenda Pelser en Gerard ‘Nietskunner’ Petersen.

blanco
Waar, wanneer en waarde

De retraite is bij Spiritueel Centrum Pacha Mama in Lekkum bij Leeuwarden.

De retraite is van maandag 30 december t/m vrijdag 3 januari.

 • Je bent welkom, alleen of met partner.
 • Elke deelnemer slaapt bij Pacha Mama om even helemaal los te zijn van huis. Maar ook vanwege de groepsbinding.
 • We creëren een uniek klimaat in de retraite. Lees er hieronder meer over in ‘Klimaat en elementen in de retraite‘.
 • Vooraf aan jouw aanmelding vragen we je een formulier met vragen te beantwoorden.
 • Vervolgens bespreken we dit formulier in een telefoongesprek, of liever nog een videogesprek. Hiermee ontdekken we of het voor jou en ons klopt dat je erbij bent.
 • We hebben ruimte voor 25 deelnemers.

De waarde van deze 5 daagse retraite is:

 • Retraite + slapen in 3 persoonskamer: € 700
 • Retraite + slapen in 2 persoonskamer: € 750
 • Retraite + slapen in 1 persoonskamer: € 800
 • De partnerkorting is 2x €25. Dus neem vooral je geliefde of een goede vriend of vriendin mee.
 • Neem contact op als de prijs een probleem is. We komen er altijd uit als het klopt dat je erbij bent. 

Je kunt je aanmelden bij gerard@nietskunner.nl.

Spiritueel Centrum Pacha Mama

Klimaat en elementen in de retraite

In deze retraite kunnen we alleen diep in onszelf afdalen en openstaan voor transformatie als we een goed klimaat scheppen. Hiermee neem je volledig de verantwoordelijkheid voor jouw proces en manifestatie. Dat doen we ook met een helder kader:

 • 2019 laten we beter los door 30 en 31 december te gaan sapvasten. Hierdoor ontlasten we onze darmen en komt er meer energie vrij voor de reis die we gaan maken. Hiervoor hoef je geen ervaring te hebben met vasten. Je helpt jezelf om de dagen richting jouw retraite al wat minder en vooral lichter te gaan eten. Indien gewenst helpen we je met praktische adviezen.
 • 1 januari starten we met een licht ontbijt waarna Marije ons meeneemt in haar smakelijke wereld van biologisch/ vegetarisch/ veganistisch eten. Het eten dat ze bereidt is afgestemd op elk programma-onderdeel.
 • Onze telefoons zetten we helemaal uit om echt met onszelf te kunnen zijn. Vanzelfsprekend kan je om 0:00 uur jouw verwanten gelukwensen.
 • Geen alcohol maar wel feestelijke bubbels om jouw nieuwe jaar in te luiden.
 • Niet roken om jouw leven en manifestatie volop in te kunnen ademen.
 • Geen koffie om onze harten open te houden.
 • Veel zwijgen zodat we ons ‘zelf’ dan beter gaan horen.
 • Werkelijke transformatie naar manifestatie vraagt meer dan een week retraite. Daarom blijven we een jaar lang in contact met de deelnemers met een paar optionele terugkomdagen. Ook op een andere manier faciliteren we een structuur waarmee we je actief wakker gaan houden.

Elementen in de retraite zijn:

 • Een balans tussen Yin en Yang: Stilte, speelsheid, plezier, ontspanning, impulsen, traagheid en rust.
 • Openstaan voor jouw potentie en manifestatie.
 • Maar ook afdalen in jezelf naar jouw blokkades.
 • Dansen, zingen zonder tekst en andere expressie
 • Zalige actieve en geleide meditaties en ceremonies
 • Intiem met jezelf en anderen.
 • Veel tijd voor jezelf.
 • En nog veel meer……
blanco
Inleiding

We sluiten 2019 af en openen ons voor 2020. Dit doen we met alles wat we in ons hebben aan emoties, actie, verstilling, speelsheid, creativiteit en aandacht. Voor- en met onszelf en samen met anderen op een prachtige plek in Friesland.  In deze reis maak je jouw balans op van wat 2019 en jouw hele leven voor jou betekent heeft. Daarna ruim je op wat jou niet meer dient. En tot slot gaan we je ontwikkelen voor het jaar 2020 zodat jij jezelf liefdevol kan gaan manifesteren.

Jouw transformatie naar jouw manifestatie voor 2020 heeft de betekenis die jij eraan geeft. Het kan bijvoorbeeld een nieuwe geliefde zijn of een andere baan. Maar het kan ook betekenen dat jij je anders gaat laten zien aan de wereld omdat je anders naar jezelf gaat kijken. Kortom alles is mogelijk en onbegrensd!

Maar er is meer betekenis want de retraite ‘Ontwaken in 2020’ gaat over de betekenis die jij geeft aan jouw leven; jouw betekenis aan het woord ‘ontwaken’ en jouw betekenis aan het jaar 2020 met jouw intentie tot manifestatie.

Wat hebben wij er veel zin in om jou hierin mee te gaan maken!

De retraite wordt gegeven door Brenda Pelser en Gerard ‘Nietskunner’ Petersen. Afhankelijk van de grootte van de groep zijn er extra begeleiders zodat individuele aandacht gewaarborgd is.

 

Oorsprong 'Ontwaken in 2020'

Juist in de winter rond de kortste dag is ook de natuur in de kern teruggetrokken om zich klaar te maken voor een nieuwe ronde van de seizoenen. De natuur kent dan amper tot geen manifestatie maar herstelt zich en maakt zich energetisch klaar voor manifestatie in de lente, zomer en herfst.

 • De winter nodigt dus uit om diep naar binnen te keren, te zakken tot op de bodem van je bekken, je thuisbasis.
 • Verstillen, reflecteren en nieuwe plannen op laten borrelen.
 • Vertragen, diep naar binnen afdalen, luisteren en jezelf ontmoeten.
 • Blokkades aankijken, doorvoelen, doorzien en doorbreken.
 • Ruimte maken voor het nieuwe aspecten in jezelf die zijn weggestopt uit angst of pijn en nog nooit zijn aangesproken.
 • Thuiskomen in jezelf, rusten in waar je bent, nieuwe zaadjes planten.
 • Verbinden met je levensstroom en je creatiekracht, als alles er mag zijn ontstaat er magie.
 • Ruimte maken in jezelf voor vernieuwing, je eigen toestemming verankeren.
 • Gevoelens en ervaringen onderzoeken en er uitdrukking aan geven via bewegen, klinken en andere vormen van expressie.
 • Introvert voluit genieten van jezelf, je lichaam, je diepe innerlijke wijsheid, het laten stromen van je liefde voor jezelf en in contact met anderen.
 • Aandacht voor je afstemming met je energie, je vertrouwen en je focus in je creatiekracht.
 • Vieren van jezelf, je potentie, je ideeën en plannen, je expressie.
Meer over ontwaken

Een mooie betekenis van het woord ontwaken is dat jij je gaat realiseren dat jij jouw ego niet bent. Dit noemen we ‘spiritueel ontwaken’ en dat is de heilige graal van ons bestaan. Het betekent dat je ontdekt dat je niet jouw ego bent, maar dat jouw ego in jou is en dat jij daar waarnemer van kan zijn. Je kunt dan gaan voelen dat jouw ziel op aarde is geïncarneerd in een lichaam en ego. Ons ego produceert continue gedachten. De kunst is te gaan waarnemen dat we ons ego geprogrammeerd hebben zodat ons ego altijd in vaste patronen werkt en daaruit onze gedachten pruttelen. Hierdoor zijn onze ervaringen en teleurstellingen vaak hetzelfde. Het lastige is dat veel interne ego-programma’s gebaseerd zijn op angst en overlevingsreflexen die we als kind hebben ontwikkeld.

Een voorbeeld; Als ouders nooit blij zijn met de prestaties van hun kind, dan kan het kind zichzelf programmeren dat het geen zin heeft om zich ergens voor in te zetten want ‘het is toch nooit goed genoeg’. Deze beperkende overtuiging kan er vervolgens toe leiden dat dit kind op latere leeftijd heel passief wordt omdat de lat bij voorbaat al te hoog ligt om ergens aan te beginnen. De volwassen persoon weet niet meer hoe het zich kan manifesteren.

De persoon in dit voorbeeld is dus als kind getraumatiseerd en heeft daardoor de beperkende overtuiging aangenomen waardoor het zich op latere leeftijd geen vervullend bestaan kan geven gebaseerd op zelfliefde. Deze persoon eindigt waarschijnlijk in een baan waar het zich heel ongelukkig en ondergewaardeerd voelt. Om dit te doorbreken moet deze persoon teruggaan naar de bron van het trauma en dat gaan erkennen. Dat noemen we schaduwwerk of innerlijk kind werk. In de retraite ‘Ontwaken in 2020’ staan we hiervoor open.

Geheim van manifestatie

Ook als je de retraite niet gaat volgen, delen we graag het geheim met jou.

De vergissing

Wat wij zien is dat bijna iedereen gelooft dat manifestatie lukt met masculiene Yang energie van actie en daarmee naar buiten toe doelmatig zijn. Ook moeten we dan van alles kunnen zoals technieken beheersen, blijven volhouden enz. De hele patriarchale maatschappij is daarop gericht geraakt en dit zien we terug in het bedrijfsleven, de zorg, onderwijs, politiek enz. En daarmee ontkennen we dat alles wat zich succesvol manifesteert altijd een balans is van Yang èn Yin. Dus we ‘moeten’ ook wat met Yin om ‘succesvol’ te zijn. Maar wat? En hoe gaat dat dan? Dat zijn we helemaal kwijt geraakt terwijl het met alles dat slaagt nog steeds aanwezig en actief is. Het wordt alleen amper waargenomen en laat staan erkent als wezenlijk.

Wat zich wil manifesteren,

is iets totaal anders dan dat wij bedenken wat we willen manifesteren en dat dan gaan ‘doen’. Dat wat zich wil manifesteren openbaart zich namelijk vanzelf als we het feminiene Yin aspect in onszelf omarmen en in dat wat zich wil manifesteren. Dus wij bedenken niet langer wat we ‘willen’ manifesteren, maar stemmen ons eerst af op dat wat zich via ons wil manifesteren als conceptie. Gelijk het kind dat zijn moeder kiest en zich daar wil nestelen. Dat is stap één en een fundamenteel andere houding. Ook zal dan blijken dat we hele andere dingen gaan manifesteren dan we ooit hadden kunnen bedenken. Het wordt dan misschien geen ‘jongetje’ maar een ‘meisje’. Maar deze onverwachte manifestaties geven ons wel enorm veel plezier en energie. Kortom het vervult ons, ook omdat we weten dat het universum spreekt.

Goddelijk ontvangen

Stap twee is dat we dan de stilte ingaan om in onszelf contact te maken met het ontvangende feminiene principe van rust, stilte, ruimte en het ‘niet kunnen’. Dat we als het ware de manifestatie eerst gaan in-ademen voordat er iets is uit te ademen van die manifestatie. De meeste mensen willen dus alleen het zichtbare resultaat van de manifestatie naar buiten in uitademing, maar hebben de manifestatie nooit of maar gedeeltelijk ingeademd. En dat is de reden dat zoveel niet gebeurt en niet lukt. Het blijven verlangens, onhaalbare doelen of verzandt ergens halverwege in uitputting. Het geld is op of de tijd en energie is op. Ook ontstaan er vaak externe conflicten omdat de Yang dit oproept bij andere mensen die meewerken aan de manifestatie maar zelf ook alleen maar in hun Yang zitten. Verder blijken er vaak interne blokkades te zijn die voorkomen dat ‘het lukt’ in de vorm van negatieve overtuigingen en traumatische ervaringen. Trauma is een bevroren prop levensenergie in de energiebaan in ons systeem die ervoor zorgt dat we misschien maar op halve kracht leven. Hierdoor kan onze energie niet voldoende stromen om te kunnen manifesteren.

Dynamisch balanceren

Het bovenstaande speelt zich dus niet alleen in onszelf af, maar ook in dat wat we willen manifesteren; alleen of met anderen. Dus op het moment dat iets zich manifesteert heeft het ook een eigen wil die sterker is dan onze eigen wil. Daarop blijven afstemmen is essentieel voor het kunnen volgen van de richting van de manifestatie. Daarna is stap twee weer essentieel om in de manifestatie de Yin/Yang energiebalans kloppend te houden. Wanneer je dit begrijpt, is het nog begrijpelijker dat er in ons leven zoveel niet is gelukt of niet is gemanifesteerd. Ineens zien we dan waarom ook overal om ons heen van alles totaal mislukt en kunnen we zelfs al voorspellen dat van alles bij anderen nooit zal lukken. Simpelweg omdat de conceptie nooit is ingeademd en ook de alchemie en dynamische balans van Yin en Yang in het hele proces niet klopt. Als we daarentegen het manifestatieproces in dynamische balans gaan volgen, dan gaat echt alles vanzelf en wordt het magisch.

Transformatie

Er is dus een transformatie van ons systeem nodig om manifestatie van de nodige energie te kunnen voorzien, dus niet alleen de Yang energie, maar ook weer de Yin energie. Daarmee is het zaak dat in de persoon die manifesteert de Yin/Yang balans klopt, maar ook in dat wat gemanifesteerd wordt. Zo simpel als dit lijkt, blijkt dat we totaal geprogrammeerd zijn om hieraan voorbij te gaan. En dat is wat we in de retraite ‘Ontwaken in 2020’ gaan transformeren. Met aandacht bewustzijn te creëren en ons te oefenen met ons systeem in balans te brengen. En dan stroomt manifestatie als vanzelf door ons heen.
Door wakker te worden kunnen we dit in onszelf gaan waarnemen en er anders mee leren omgaan.

Zalig ontwaken

      Wat mensen ervaren:

blanco
Aram Hendrik over een Yin Heling op 7-10-2019

Mijn gevoel na de dag yin healing door Brenda en Gerard: Een totaal welkom aan mijzelf. Ervaren hoe het is om helemaal aanwezig te mogen zijn. Mijn existentiële verlatenheid en kou gevoeld, verwelkomd en gedragen in liefde. Ontzettend dankbaar. In mijn diepste pijn gezien en ontvangen. Wauw. Dank jullie wel!💕

 

Nietsbrief ontvangen?

 

De volgende keer ontvang je de nietsbrief.