fbpx

Cirkel van Verlichten

van sensitief martelaarschap naar sensitief eigenaarschap

De Cirkel van Verlichten is een manier om anders met trauma om te gaan. 

Veel mensen ontdekken vroeger of later dat ze niet alleen met hun eigen trauma thema’s geconfronteerd worden en daar de pijn in de vorm van verdriet, angst en boosheid van kunnen voelen. Maar dat ze ook voorbij hun eigen leven, regelmatig de collectieve pijn kunnen voelen en hier dan (onbewust) induiken. Deze collectieve pijn is echter zo groot dat het onmogelijk is om deze helemaal alleen te doorvoelen, laat staan te helen. We doorvoelen dus ons stukje dat wordt aangereikt en doorvoeld kan worden, maar er blijft iets haken, iets wat vele malen groter is. Hier is niets mis mee omdat het een indicatie is van wat het collectief nog mag gaan erkennen en helen. Hier komen we op het terrein van collectief helen. Het gevaar is echter dat we als gevoelige mensen onbewust de emoties van het collectief op onze schouders nemen en daarmee het collectief en haar individuen de mogelijkheid ontnemen om zelf te helen op dat thema.

Veel empathische mensen zijn automatisch geneigd om veel meer dan hun eigen stukken te dragen, Deze mensen voelen zich onbewust dader met schuld en gedragen zich als slachtoffer door het trauma te willen dragen en transformeren. Ben je een empathische mens, neem dan eens waar hoe zwaar de energie weegt die je op je hebt genomen? Wij mogen, als gevoelige mensen, inzien, dat het dragen en transmuteren van de zorgen en gevoelens van de collectief, niet de enige optie is. Daarover gaat de Cirkel van Verlichten omdat we op deze dynamiek ons licht laten schijnen en het als groep op een praktische manier tegemoet treden.

We starten met een groep mensen een Cirkel van Verlichten via Zoom om gezamenlijk met dit thema te gaan werken.

Luistercoach en psychologe Saskia Zwijnenburg en Gerard ‘Nietskunner’ Petersen organiseren de Cirkel van Verlichten

blanco
Waar, wanneer en waarde

De Cirkel van Verlichten wordt in eerste instantie als Zoom-bijeenkomst georganiseerd.

Een bijeenkomst duurt circa 2 uur.

De waarde om deel te nemen is € 25

Neem contact met ons op als de prijs een probleem voor je is, want je bent altijd welkom.

Je kunt je aanmelden bij info@saskiazwijnenburg.nl.

Download hier gratis Zoom

Zoom-bijeenkomst

 • maandag 6 sept. / 10:00 – 12:00 uur (zoom open vanaf 9:50)
 • dinsdag 21 sept. / 20:00 – 22:00 uur (zoom open vanaf 19:50)
 • maandag 4 okt. / 10:00 – 12:00 uur (zoom open vanaf 9:50)
 • dinsdag 19 okt. / 20:00 – 22:00 uur (zoom open vanaf 19:50)
 • maandag 1 nov. / 10:00 – 12:00 uur (zoom open vanaf 9:50)
 • dinsdag 16 nov. / 20:00 – 22:00 uur (zoom open vanaf 19:50)
 • maandag 29 nov. / 10:00 – 12:00 uur (zoom open vanaf 9:50)
 • dinsdag 14 dec. / 20:00 – 22:00 uur (zoom open vanaf 19:50)

Uitleg

Sensitief Martelaarschap

Het spreekt van respect dat ieder de gevoelens mag voelen die bij hem/haar horen. Echter wanneer we als gevoelige mens de emoties van het collectief op onze schouders nemen door ze zelf te voelen, dan ‘ontnemen’ we het collectief en haar individuen de mogelijkheid om zelf te helen op dat thema. Dit mechanisme kennen we al goed in het systemisch werk in familielijnen.

Wat veel minder bekend is, is dat wij als gevoelige mens, opmerkzaam mogen zijn op de collectieve gevoelens van eenzaamheid, innerlijke kou, boosheid, verdriet e.d. die we op onszelf geladen voelen. Dit kunnen we sensitief martelaarschap noemen. Een teveel van gevoelens op ons nemen of op ons geladen krijgen, omdat we (onbewust) denken zo bij te dragen aan het helen van het collectief noemen we sensitief martelaarschap.

In systemisch werk is het bekend dat we de energie van een trauma aan de oorspronkelijke eigenaar teruggeven. Deze persoon is dan ook goed te traceren. Lastiger is het met collectieve stukken die, in heden en verleden, door instanties, overheden en machthebbers aan het collectief gegeven worden. Het collectief vraagt als het ware om het trauma, ontvangt dat en krijgt als collectief dan amper de kans om zijn eigen aandeel hierin onder ogen te komen. Ten eerste door het zich er niet van bewust zijn, maar ten tweede omdat er in het collectief een grote dader, slachtoffer en hulpverlener structuur zit waarin mensen niet hun verantwoordelijkheid nemen. Veel empathische mensen zijn automatisch geneigd om veel meer dan hun eigen stukken te dragen, Deze mensen voelen zich onbewust dader met schuld en gedragen zich als slachtoffer door het trauma te willen dragen en transformeren.

Ben je een empathische mens, neem dan eens waar hoe zwaar de energie weegt die je op je hebt genomen? Wij mogen, als gevoelige mensen, inzien, dat het dragen en transmuteren van de zorgen en gevoelens van de collectief, niet de enige optie is. 

Door deze energie te herkennen en niet allemaal in je op te nemen, kunnen meer mensen bewust worden van de energie van een collectief stuk en kunnen we meteen ook beter voelen welke dynamiek ze in gang zet. We worden dan meer een waarnemer die zich wel degelijk verbindt met het collectieve trauma omdat we ons eigen aandeel hierin kennen en kunnen voelen.

In ons sensitief martelaarschap worden wij als de gevoelige mens bezwaard, kunnen niet tot wasdom komen en blijven processen. Terwijl andere individuen van het collectief onbewust daders, slachtoffers en hulpverleners blijven. Een politicus kan zich bijvoorbeeld ‘slagkrachtig en machtig’ blijven voelen terwijl de burgers zich in angst blijven terugtrekken zonder te voelen wat er werkelijk in hen gebeurt. Op deze manier kan een patroon in stand gehouden worden, die het collectief niet verder helpt.

Sensitief Eigenaarschap

Is de staat van zijn als we collectieve gevoelens terugleggen waar ze horen en ze met elkaar te helen. Niet om de strijd aan te gaan, te overtuigen of te oordelen, maar om met respect voor de verwarring en pijn in het collectief, de gevoelens energetisch en systemisch in het midden terug te leggen en als waarnemer aanwezig te blijven. Pas dan kan het collectief geheeld worden terwijl wij bedding geven.

Heilige Cirkel

Net als ieder individu heeft het collectief een bedding nodig waarin trauma geheeld kan worden. Een bedding waarin zonder oordeel gekeken wordt naar wat zich zich aandient, samen, in een cirkel, zodat de verschillende aspecten van de verwarring, de dualiteiten, de kou, de verkramping zichtbaar worden. 

En daarvoor creëren we met elkaar cirkels van vernieuwing. 

Cirkels die de kracht van transmutatie met zich meedragen en waarin we in staat zijn oude patronen te ‘ont-spannen’ en nieuwe verhalen te laten ontstaan

Cirkels die kracht van collectieve verbinding en veiligheid benadrukken. 

Iedereen is welkom met alles wat hij/zij voelt, en vrij hun ervaring rond een collectief thema in het midden te leggen.

Op heilige grond, want dat is wat er ontstaat in de cirkel’

In het midden leggen

We mogen onze individuele lading over een collectief thema (naast zelf te voelen en te helen) ook terugleggen op heilige grond.

En zien dat als we die zware stenen die we dragen, terugleggen op de aarde, we ze eigenlijk terugleggen op de bedding van het collectief.

Wetende dat er een goddelijke kracht in het collectief schuilt die dit donker kan transformeren.

En als vele aspecten van het collectief trauma bewust in het midden teruggelegd zijn en worden gedragen door de cirkel, dan gebeurt er wat magisch:

 • Het opent ons hart.
 • Er is geen agenda meer om iets te willen veranderen.
 • Onze verwachtingen verdwijnen.
 • We hebben geen oordeel meer.
 • Hierdoor staan we de ander toe om te ontdekken hoe iets voor hem of haar is.
 • En kunnen we stilstaan bij de ander, zonder te onderbreken, te oordelen of iets te willen veranderen.
 • Gedachten, ervaringen en emoties tonen zich en leiden op een dieper niveau naar eigen wijsheid.
 • Het collectief is vrij van ego, de oplossingen komen vanuit onverwachte hoek. 

Van het gehecht zijn aan het trauma en ons sensitief martelaarschap, gaan we staan in eigen wijsheid en ruimte en ontstaat Sensitief Eigenaarschap.

Dat geeft ons een enorm vrij gevoel.

01 - Mogen Onvermogen

In deze eerste ‘Cirkel van Verlichten’ is dit het thema. Hoe kijken we aan tegen ‘onvermogen’? Wat maakt dat in ons los; individueel en in het collectief. In hoeverre mogen we onvermogend zijn?

Omdat het voor ons spannend is om de Cirkel van Verlichten te starten lopen we ook tegen onze eigen angst voor onvermogen aan en is het verleidelijk om in de controle te gaan zitten. Dat doen we niet en dan is het vanzelf spannend om naar de eerste cirkel toe te bewegen en te blijven voelen wat het met ons doet.

 

      Wat mensen ervaren:

blanco
Aram Hendrik over een Yin Heling op 7-10-2019

Mijn gevoel na de dag yin healing door Brenda en Gerard: Een totaal welkom aan mijzelf. Ervaren hoe het is om helemaal aanwezig te mogen zijn. Mijn existentiële verlatenheid en kou gevoeld, verwelkomd en gedragen in liefde. Ontzettend dankbaar. In mijn diepste pijn gezien en ontvangen. Wauw. Dank jullie wel!💕