Solo Duisternis Retraite

In de duisternis is ‘niets kunnen’ vanzelfsprekend. Door je hieraan over te geven ontstaat er vanzelf ruimte en stilte in jezelf. Verblijven in de duisternis is vooral een staat van ‘zijn’ zonder doel. In het duister ga je vanzelf kijken naar de oneindige wereld voorbij de beperkte zichtbare wereld. Dit kijken is niet meer bewust, maar onbewust. In die oneindige wereld doen gedachten er niet meer toe omdat jouw systeem in een totaal andere staat terechtkomt. Daarom is deze staat niet te begrijpen en alleen maar te ervaren.

Blanco
Praktisch

Tijdens jouw retraite wordt je volledig door mij verzorgd en ondersteund. Je hoeft niets zelf te doen en kan continue een beroep op me doen, ook ‘s nachts. Je verblijft in een comfortabele ruime caravan achter mijn huis die bijna geheel geblindeerd is. Door ook nog eens een mindfold (comfortabele blinddoek) op te zetten is het altijd donker. Middels een portofoon blijven we continue in verbinding, maar alleen dan wanneer jij daar behoefte aan hebt. Hiermee kan je bijvoorbeeld vragen om eten en drinken. Ook kan je om mijn gezelschap vragen als je daar behoefte aan hebt. We drinken dan bijvoorbeeld een kop thee in stilte of je kunt delen wat je kwijt wilt.

Voor de duur van jouw retraite kan je denken aan één dag of meerdere dagen. Het gaat niet om de prestatie, maar meer om waar je zin in hebt. Als je het spannend vindt, kan je ook altijd eerst een paar uur jezelf in de duisternis komen ervaren.

Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

  1. Aankomst eind van de middag. Samen eten en daarna betreed je de duisternis. Na de nacht verblijf je de dag in het duister en daarna ga je nogmaals de nacht in. ‘s Ochtends gaan we samen, op een mooie manier, weer het daglicht aanschouwen en ronden we jouw verblijf af. Deze vorm kost € 350.
  2. Een dag langer verblijven kost € 200 per dag meer.
  3. Je kan overwegen te gaan vasten.
  4. Stilte is fijn, maar een geleide klankmeditatie geeft ook een bijzondere ervaring.
  5. Een wandeling aan mijn arm in het donker met de mindfold op om jouw zintuigen anders te ervaren.

Neem contact met me op om alle mogelijkheden te bespreken.

De caravan is een luxe en winterharde Tabbert met een fijne verwarming en heerlijk bed.

Over de Duisternis

De duisternis is misschien wel het best bewaarde geheim van de spirituele wereld. We zijn meestal geneigd iets te gaan doen om onszelf en de wereld beter te leren kennen. Meditatie, yoga, mantra’s zingen etc. vraagt allemaal aandacht. De kracht van de duisternis is dat we vanzelf stilvallen. Ook is het zalig om onze ogen eindelijk eens rust te gunnen. Met onze ogen leven we veel in controle. Alles wat we zien wordt beoordeeld en levert ons gedachten op. Om daar eens vanaf te zijn is een heel bijzondere ervaring.

In veel oude culturen waren duisternis retraites een belangrijke sleutel om te kunnen ‘zien’ voorbij de zichtbare wereld. De kracht van de onzichtbare wereld is dat we er geen controle op hebben. Jouw ervaring zal daarom uniek zijn.

Zelf heb ik in januari 2017 een vijfdaagse duisternis retraite gevolgd en de maanden erna voelde ik dagelijks de effecten in mijn bewustzijn. Het voelde zacht en aanwezig. Vooraf merkte ik dat ik het spannend kon vinden als ik erover nadacht, dus daar ben ik toen maar mee gestopt. De retraite bleek helemaal vanzelfsprekend te zijn. Ik kon er diep in ontspannen en bleek, als vanzelf en totaal moeiteloos, in de diepste meditatieve staat terecht te komen die ik ooit heb meegemaakt. Zoveel dieper dan ik ooit had ervaren.

 

Ruime caravan

De ruime caravan is winterhard met een fijne kachel.

Prettig interieur

Het interieur is als nieuw met zachte vloerbedekking. Ook is er warm en koud stromend water en een wc.

Zalig bed

Het grote bed heeft een dik matras.

Uitzicht

De lokatie van mijn huis is aan de rand van een klein dorp dichtbij Leeuwarden. De foto toont het uitzicht en alles gaat hier trager.

      Wat mensen ervaren:

blanco
Aram Hendrik over een Yin Heling op 7-10-2019

Mijn gevoel na de dag yin healing door Brenda en Gerard: Een totaal welkom aan mijzelf. Ervaren hoe het is om helemaal aanwezig te mogen zijn. Mijn existentiële verlatenheid en kou gevoeld, verwelkomd en gedragen in liefde. Ontzettend dankbaar. In mijn diepste pijn gezien en ontvangen. Wauw. Dank jullie wel!💕